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domenica 26 ottobre 2014

GNOCCHI VIOLA GORGONZOLA E NOCI / GNOCCHI VIOLET CU GORGONZOLA SI NUCI (reteta italiana)


ITALIANO

Queste patate viola tipo Vitelotte sono originarie dal aPerù e ultimamente si coltivano anche in Europa. Io le ho trovate al Ipercoop e le ho prese perché ero curiosa. Come gusto non sono diverse dalle solite patate bianche ,farinose ,come consistenza sono farinose e si prestano molto bene per gli gnocchi. L'impasto e venuto benissimo ,senza essere appiccicoso ,riuscendo a lavorare gli gnocchi in modo molto pulito ,con pochissima farina.

Per 4 porzioni scarse o 2 abbondanti :


Per gli gnocchi:
- 330 gr. patate viola bollite e schiacciate

- 110 farina "00"

- 1 tuorlo d'uovo

- 1 pizzico di sale fino


Per la fonduta di gorgonzola:
- 150 gr. gorgonzola

- 100 ml. panna dolce , liquida

- 50 gr. noci tostate e tagliate grossolano con il coltello

Per gli gnocchi mettete a bollire le patate con la buccia in acqua fredda salata per cca 30 minuti ,fatte la prova con uno spiedino ,se entra facilmente ,sono pronte. Lasciate intiepidire un pò e poi con lo schiacciapatate ,senza sbucciarle (la buccia rimane nello schiacciapatate ),schiacciatele in una scodella.

Quando sono ancora un pò tiepide ,aggiungete ,il sale ,la farina e il tuorlo. Amalgamate con cura finché l'impasto ha un colore uniforme ed e compatto , come nella foto.

 Si lavora molto bene . Su una spianatoia infarinata spolverate con della farina di semola e fatte dei rotollini spessi di cca 1,5 cm e li tagliate con il tarocco o un coltello. Spolveratele con della farina per non farli attaccare .

Per la fonduta mettete la panna assieme al gorgonzola in una padella e fatte sciogliere dolcemente. In una pentola mettete dell'acqua con un pò di sale ,arrivata all'ebollizione tuffate gli gnocchi dentro ,date una mescolata e quando arrivano in superficie sono pronti , scolateli e buttateli nella padella con la fonduta caldissima , sul fuoco. saltateli velocemente per qualche minuto ed impiattate , spoverizzandoli sopra con le noci sminuzzate al coltello. Sono buonissimi !


ROMANA

Cartofii violet sunt originari din Perù ,dar in ultimul timp se cultiva si in Europa ,sunt foarte spectaculosi in diferite preparari ,astazi eu am ales sa fac Gnocchi violeti. Se preteaza foarte bine fiind niste cartofi cu consistenza fainoasa ,la gust fiind asemanatori cu cartofi normali. Aluatul obtinut se lucreaza incredibil de bine ,fara sa fie lipicios ,ca o plastilina. M-a uimit cat de frumos s-au lucrat. Din catitatea de mai jos obtineti 4 portii normale sau 2 abondante.Eu am cantarit cartofii dupa ce i-am fiert si zdrobit prin "scula" cu care fac si passatelli,nu a trebuit sa-i mai curat de coaja,deoarece coaja ramane in zdrobitor . Sa va spun raportul dintre cartofi si faina,ca sa va faceti o idee : este de 1/3...adica la 1kg de cartofi sunt necesare 300 gr. faina. Noi am ales sa-i dividem ,sa mancam de doua ori, fiind foarte satiosi si cu un sos foarte caloric.

Pentru gnocchi,va trebuie:

- 330 grame cartofi violet ,fierti si zdrobiti

- 110 grame faina "00"

- 1 galbenus de ou

- 1 praf de sare fina

Pentru sos (fonduta) va trebuie:

- 150 gr. gorgonzola

- 1oo ml. smantana dulce ,lichida.

- 50 gr. nuci prajite si taiate grosolan cu cutitul

Puneti la fiert cartofii intr-o cratita cu apa rece ,putin sarata. Se fierb am in 30 minute ,probatii cu o scobitoare ,daca nu opune rezistenta sunt fierti . Lasati-i la racorit cateva minute dupa care-i treceti prin zdrobitorul de cartofi ,daca nu aveti ,trebuie sa le dati coaja jos si sa-i zdrobiti ca pt. piure,dar nu folositi mixere sau roboti,devin gumosi.

 Cand sunt calduti ,dar nu fierbinti ,adaugati sarea si faina si la urma galbenusul. Eu am pus doar galbenusul deoarece aveam cantitate mica de cartofi si 1 ou era prea mult. Daca veti avea cantitate mai mare de cartofi( 750-1 kg) puteti pune oul intreg. Amestecati cu grija ,pana aluatul capata o culoare uniforma si este compact.

Formati suluri subtiri pe o planseta infainata,eu am folosit o faina de grau dur,dar merge si normala . Le-am taiat cu o scula din imagine ,dar se poate folosi si cutit normal bine ascutit. Sulurile erau cam de 1,5 cm de diametru ,ochiometric.

  Se coc in apa sarata ,cand se ridica la suprafata dupa 1-2 clocote sunt gata.
Pentru sosul de gorgonzola ,puneti smantata cu gorgonzola bucati intr-o tigaie si amestecati incontinuu ,pane se topeaste gorgonzola. Cand gnocchi sunt gata aruncati-i in tigaia cu sos si pe foc amestecati 2-3 minute. Serviti gnocchii cu nuca deasupra , sunt excelenti !



sabato 25 ottobre 2014

PRAJITURA TURNATA CU DOVLEAC SI MERE / TORTA SOFFICE CON ZUCCA E MELA (ricetta rumena)


ROMANA
Mama are o reteta de prajitura turnata pe care o face cand cu mere calite ,cand cu branza de vaci si stafide. Blatul e pufos si aromat si imbratiseaza bine crema fie de mere, fie de branza. Eu anul acesta am primit cadou un dovleac cam mare si a trebuit sa fac cateva retete ca sa-l termin ,era prea bun sa nu-l folosesc ,a fost o specie de dovleac lung cu coaja aspra si usor inspre maro,dar la gust : fantastic. Asa m-am gandit sa fac reteta mamei mele de prajitura dar sa adaug si dovleacul cu pricina.

Ingrediente pentru o tava de 22 x 33 cm:

Aluat:
5 oua
130 grame faina
100 grame zahar
100 ml. ulei
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
coaja rasa de lamaie
extract natural de vanilie/ zahar vanilat

Umplutura:
450 grame dovleac curatat de coaja
300 grame mere( 2 bucati )
30 gr. stafide(cam 2 linguri)
30 gr. nuci taiate cu cutitul,grosolan
60 grame unt
70-80 grame zahar(sau mai mult in functie de cum va place si cat de dulci sunt merele si dovleacul)
1 plic zahar vanilat
arome( aici eu am pus 1 ligurita de 4 condimente care cuprind un mix de: coriandru,ghimbir,scortisoara si cuisoare),puteti pune doar scortisoara sau ce va place

Pregatim mai intai umplutura : curatam merele si dovleacul si le dam pe razatoarea mare ,le punem impreuna cu zaharul ,untul si aromele intr-o cratita ,la foc iute ,amestecand mereu pana scade lichidul complet. Adaugati nucile si stafidele .La mine a durat cam 15 minute.

Preincalziti cuptorul la 160 de grade si tapetati tava cu unt si faina ,in ceea ce priveste aluaturile turnate ,nu-mi place hartia de copt ,deoarece mi se pare ca preparatul se umezeste si nu se coace cum vreau eu in partea de jos,voi folositi daca vreti.

Ouale se pun intr-un castron incapator impreuna cu zaharul si sarea ,se bat cu mixerul la viteza maxima pana devin spumoase(ca in imagine)si cu bule f. mici.

 Se adauga incet uleiul ,mixand intre timp ,aromele si la urma faina cernuta impreuna cu praful de copt. Turnati 1/2 din cantitatea de aluat in tava si dati-o la cuptor cca. 20 minute pana se rumeneste usor. Se scoate , se toarna compozitia de mere si dovleac,se niveleaza bine si se pune restul de compozitie deasupra in mod uniform. Se mai coace inca cca. 40 minute. Se poate pudra cu zahar ,care mie mi-a lipsit din casa la sedinta foto :D .

ITALIANO

Con questo tipo di impasto mia mamma faceva una torta soffice con crema di formaggio (tipo quark) e uvetta oppure con le mele. Io avevo questa zucca regalata e ho pensato di fare un miscuglio tra la zucca e la mela. Il risultato mi e piaciutto. Per gli impasti come questo ,molle non mi piace usare la carta forno ,mi sembra che la torta si innumidisce sotto,cosi ho usato il metodo "della nonna" ,teglia imburrata e infarinata.Per una teglia di 20 x 33 cm,vi occorre:

Per l'impasto:
5 uova
130 gr.farina
1 pizzico di sale
1 cucchiaino lievito per torte
100 ml. olio di semi
100 gr. zucchero semolato
1 cucchiaino estratto naturale di vanilia oppure 1 busta di zucchero vaniglinato
scorza di limone

Per il ripieno:
450 gr. zucca pulita della buccia
300 gr. mele (2 pezzi)
60 gr. burro
30 gr. uvetta ( cca. 2 cucchiai)
30 gr. noci tagliate grossolanamente al coltello
70-80 gr. zucchero semolato( in base alla dolcezza della frutta e ai gusti vostri personali)
1 busta zucchero vaniglinato
1 cucchiaino pieno di "4 spezzie" ( coriandolo ,zenzero,cannella, chiodi di garofano)

Iniziate preparando il ripieno : gratuggiate la zucca e le mele e mettetele assieme agli ingredienti fuorché l'uvetta e le noci ,in un tegame sul fuoco. Fatte andare a fuoco vivace mescolando spesso finchè tutto il liquido si e asciugato ,aggiungete l'uvetta e le noci. A me ci sono voluti cca. 15 minuti .

 Lasciate raffreddare. Accendete in forno statico a 160 gradi C e imburrate e infarinate la teglia che userete per la torta. In una ciottola capiente mettete le uova ,il sale e lo zucchero. Iniziate a sbatterli con il mixer (con le fruste)a velocita massima , finchè tutto diventa schiumoso e gonfio ,come nella foto.

 Iniziate a mettere l'olio poco alla volta e continuando ad usare il mixer ,a velocità più bassa. Aggiungete gli aromi e la farina settacciata insieme al lievito chimico, incorporando tutta la farina ,si può fare sia con il mixer o con una spatolla. rovesciare metà dell'impasto nella teglia e fattela cuocere per una ventina di minuti ,nella parte bassa finchè diventerà un pò dorata. Tiratela fuori e spalmate sopra il ripieno ,livellando con cura. Mettete sopra il restante impasto in modo uniforme. Introducetela ancora nel forno per altri 40 minuti ,sempre nella parte bassa del forno. Potete spolverarla con del zucchero a velo oppure no.
 



giovedì 23 ottobre 2014

VELLUTATA DI ZUCCA /SUPA -CREMA DE DOVLEAC





ITALIANO

Anni fà non avrei mai pensato di mangiare la zucca ,avevo un riccordo d'infanzia non proprio bello ,la mia mama ha fatto una torta con la zucca ,una ricetta presa da una sua collega di lavoro e non piaciutta a nessuno. Da allora non mi sono più avvicinata a questo ortaggio. Anni fà ,con una mentalità diversa ho visto tante ricette sul web e ho deciso di provare di nuovo. La prima volta ho fatto dei ravioli di zucca e patate ,buonissimi. Allora ho preso coraggio e fatto un risotto zucca e gorgonzola e oggi vi presento la migliore vellutata della mia vita : La vellutata di zucca. Forse sarà stata la combinazione degli ingredienti ,ci ho pensato a lungo che spezzie mettere ,perchè non e facile l'abbinamento. Non ho seguito nessuna ricetta ,ho seguito il mio istinto.

Ingredienti :
500 gr. zucca pulita della buccia
80 gr. porro
100 gr. carote (2 carote medie)
200 gr. patate
30 gr. pastinaca (oppure del sedano rapa)
400 ml brodo vegetale /oppure dell'acqua
2 rondelle peperoncino(potevo osare di più ,non e venuto piccante)
1 cucchiaio olio di semi di zucca tostati ( vi metterò la foto ,e austriaco)
2 cucchiai olio di oliva
1 cucchiaino salsa di soia
1 cucchiaino sale
la punta di un cucchiano di 4 spezie( coriandolo,zenzero,chiodi di garofano e cannella)
5 grani di pepe garofanato( di giamaica)
1 gratugiata di pepe bianco alla fine
100 ml panna liquida( va aggiunta alla fine)
Questo e l'olio di semi di zucca tostati ,molto buono:
 

Per guarnizione e decorazione:
crostini di pane ,a cubetti ,fatti in casa
2 cucchiai yogurt grecco mischiato con un goccio di panna
timo limonato ,qualche fogliolina
2 fette di bacon affumicata ,tagliata a cubetti e fatta croccante in padella ( per il mio carnivore)

Mondate e tagliate le verdure a cubetti. Il porro fatello rosolare nel olio assieme alle carote ,aggiungete il sale e la salsa di soia. Aggiungete le patate e la zucca ,fatele rosolare velocemente a fiamma alta ,qualche minuto. Aggiungete il brodo e le spezie ,il liquido deve coprire a fillo le verdure . Incoperchiate e fatte sobollire a fiamma bassa per una quarantina di minuti finchè tutte le verdure sono tenerissime. Adesso immergete il frullatore verticale nella zuppa e frullate il tutto ,assagiate e all'occorenza aggiungete del sale. Io ho messo una gratuggiata di pepe bianco ,ho aggiunto la panna e ho fatto bollire ancora 1-2 minuti. Ho spento il fuocco. Mentre le verdure stavano bollendo io ho fatto le guarnizioni. Ho tagliato del pane non proprio fresco a cubetti piu tosto regolari ( 1 x1 cm) ,senza la buccia e li ho rosolati in padella con del olio di oliva ,un pò di burro e 1 spicchio d'aglio in camiccia. Separatamente ho fatto una cremina di yogurt con pocca panna per servire la vellutata.La pancetta lo brucciachiata in padella finchè e diventata crocante. Servite la vellutata come vi piace ,va bene da sola oppure con dei crostini di pane ,pancetta sminuzzata sopra e foglioline di timo.

ROMANA


Eu despre dovleac nu aveam o parere foarte buna ,facuse mama niste placinta cu dovleac pe cand eram copila si nu mi-a placut deloc combinatia de dovleac si cuisoare ,mi s-a parut tare gretos. De atunci nu am mai pus gura pe el pana acum cativa ani ,cu mintea diferita ,mai curioasa si dornica de retete noi. Asa pentru prima data am facut niste ravioli cu dovleac si cartofi ,iar rezultatul a fost minunat. Pe urma am facut un risotto cu gorgonzola( la care o sa va dau reteta curand) si a iesit spectaculos,asa ca m-am gandit la o alta reteta si asa s-a nascut aceasta supa-crema ,o minunatie. E cea mai buna pe care am mancat-o vreodata ,echilibrul aromelor m-a surprins intr-un mod extraordinar de placut. Cred ca pastarnacul combinat cu dovleacul a facut minuni+ celelalte ingrediente.Sa trecem la treaba, va trebuie:
500 gr dovleac curatat de coaja
30 gr. pastarnac ( eu am avut cubulete la congelator,din Romania)
200 gr. cartofi
80 gr. praz
100 gr. morcovi( 2 la nr)
400 ml. supa vegetala facuta in casa( din ceapa,morcovi,telina,dafin si putina sare)/sau apa
2 feliute de ardei iute( eu am avut jalapeno din gradina ,puteam sa pun mai mult ,s-a simtit foarte putin ,dar placut)
1 lingura ulei din seminte prajite de dovleac ,luat din Austria(cred ca a contribuit mult la gust)
2 linguri ulei de masline
1 lingurita rasa de sare
5 boabe piper jamaican (pimento)
1 lingurita sos de soia
1 varf de lingurita de "4 condimente"( coriandru,ghimbir,scortisoara si cuisoare)
piper alb macinat proaspat ,la sfarsit
100 ml. smantana dulce ,lichida ,se adauga la sfarsit.

Perntru garnisit:
cubulete de paine ,prajite in ulei de masline,unt cu 1 catel de usturoi "in camasa",doar putin zdrobit.
bacon afumat taiat fasiute sau cubulete ,prajite in tigaie ,pana devin crocante ( pentru carnivori,eu le-am facut pentru jumatatea mea)
1 lingura-doua de iaurt grecesc ,subtiat cu cateva picaturi de smantana ,pentru decorat
cateva frunzulite de cimbru lamaios

Taiati prazul rondele si puneti-l la calit in uleiul mixt ,impreuna cu condimentele , sosul de soia si sarea. Taiati celelalte legume in cuburi regulate( ca sa se coaca uniform si in acelasi timp)aruncati-le in cratita cu prazul si la foc iute ,sotati-le usor ,amestecand mereu cu lingura, timp de cateva minute 2-3. Adaugati supa vegetala ,trebuie sa fie acoperite legumele,nu sa le depaseasca. Reduceti focul,puneti capacul pe cratita si lasati la fiert in jur de 40 de minute ,sau mai mult pana toate legumele sunt fierte bine. Luati cratita de pe foc si cu minipimerul( mixer verticat) mixati pana totul devine o crema fina. Gustati ,asezonati de sare daca mai trebuie,puneti piperul alb macinat si smantana dulce ,puneti din nou cratita pe foc pentru a da alte doua-trei clocote. Stingeti focul si presarati cu frunzulite de cimbru lamaios ,mie planta asta aromatica mi s-a parut ca se potriveste cel mai bine cu dovleacul.

Cat au fiert legumele am pregatit cubuletele de paine ,taiate pe cat posibil regulat 1x1 cm ,si le-am prajit in tigaie cu ulei ,unt si usturoi. Baconul l-am facut crocant si l-am folosit sfaramat deasupra. Serviti supa-crema cu iaurt grecesc ,crostini de paine si bacon,sper sa va placa,pofta buna!



domenica 5 ottobre 2014

GUAZZETTO DI RANA PESCATRICE / GUAZZETTO DE PESTE UNDITAR ( MONKFISH ) (reteta italiana)






ITALIANO
Per questa ricetta ho fatto diverse ricerche in internet ,perché mio marito e arrivato a casa un giorno e mi disse che ha mangiato un piatto squisito in un certo ristorante : Il guazzetto di rana pescatrice. La rana pescatrice(coda di rospo) non e un pesce che noi acquistiamo di solito ,l'avrò acquistato una decina di anni fà e forse ho sbagliato qualcosa che non l'ho più comprato da allora. Allora pur non sapendo che gusto dovrebbe avere quel piatto ,mi misii alla ricerca e all'opera. Il risultato e stato strabiliante ( mio marito e molto tirchio con i complimenti). Adesso condividerò la ricetta con voi.

Ci servono(per 2 persone):
300 gr. coda di rospo pulita
3-4 cucchiai d'olio di oliva
2 pomodori ramati ,sbollentati e privati della pelle
1 spicchio d'aglio
3-4 rondelline di peperoncino ( io avevo jalapeno)
7-8 capperi dissalati
20 olive taggiasche senza nocciolo
1 mestolo di brodo( di verdure/ pesce) oppure del acqua
sale ,pepe q.b.
1 cucchiaino salsa di soia
1 cucchiaino concentrato di pomodoro
qualche goccia salsa di pesce
prezzemolo tritato da aggiungere alla fine.

Fatte rosolare l'aglio e il peperoncino per 2 minuti nel olio ,aggiungete i filetti di pesce tagliati a cubetti e fatteli rosolare per cca. 5 minuti. Aggiungete sale ,pepe ,salsa di soia e le gocce di salsa di pesce. Tagliate i pomodori a cubetti piccoli ,aggiungete al resto insieme ai capperi e le olive . E il momento di aggiungere anche il mestolo di brodo/ acqua.. Fatte bollire il tutto ,dopo 10 minuti aggiungete il concentrato di pomodoro e lasciate andare per altre 15 minuti. A cottura ultimata cospargete di prezzemolo tritato e lasciare intiepidire prima di gustare la pietanza ,insieme a delle fette di pane abbrustolite.


Aceste peste ciudat cu bot urat numit in Italia Coda di rospo / rana pescatrice se gaseste in comert fara cap ,ci numai coada ,probabil sa nu sperie clientii. Carnea este alba ,fara oase ,foarte gustoasa. Aici in Italia se gaseste fie congelat sau proaspat. Corespondentul in limba romana l-am gasit cu google si cica ii spune "Peste Unditar ",in limba engleza il chiama Monkfish. Cica traieste cam peste tot: oceanul Atlantic ,marea Mediterana ,marea Nordului.Cateva detalii aici. Guazzetto in limba italiana inseamna un soi de sos ,mai lichid in care se gateste ceva : carne sau peste. Sotul meu mancase la un restaurant asa ceva ,a venit acasa foarte incantat si mi-a povestit. M-am apucat de cautat retete pe net ,nestiid cum ar trebui sa arate si sa fie la gust. Pana la urma am reusit sa obtin ,nota 20. Deci ,aplauze au fost. Sper sa va placa si voua , daca nu gasiti soiul asta de peste puteti folosi alt soi ,cu carnea alba ,fara oase .

Pentru 2 persoane ,va trebuie:
300 gr. file de peste unditar( fara oase,curatat)
3-4 linguri ulei de masline
1 catel de usturoi
3-4 rondele de ardei iute (daca va place picant)
2 rosii mari ,decojite
1 lingurita bulion
1 lingurita sos de soia
cateva picaturi de sos de peste
1 polonic supa de legume/ peste sau apa
7-8 capere desarate
20 masline bune fara samburi ( eu am avut rasa taggiasche)
sare ,piper dupa gust
patrunjel tocat pentru pus pe deasupra la sfarsit.

Cum facem :

Punem la calit usturoiul si ardeiul iute pentru 2 minute ,adaugati fileurile de peste taiate cuburi mari si calitile pe toate partile ,in total 5 minute. Adaugati sosul de peste ,soia ,sare piper , rosiile taiate cuburi mici , maslinele si caperele. Adaugati si poloniul de supa /apa. Lasati la fiert la foc domol ,dupa 10 minute adaugati bulionul ,amestecati usor. Mai lasati pe foc 15 minute. Cand stingeti focul adaugati patrunjelul tocat. Lasati sa se racoreasca cel putin 30 minute inante de a gusta. Eu am facut niste paine prajita si am mancat cu acest guazzetto ,mi-a placut mult. Sper sa va placa si voua.





ZACUSCA DE CIUPERCI / ZACUSCA DI FUNGHI (ricetta rumena)



ROMANA

Cine nu stie sa faca zacusca In Romania??? Nimeni ,presupun. Eu nu am de unde sa fac rost de gogosari ,asa ca am folosit ardei grasi rosii. Am vrut sa fac o portie mica ,ne avand familie mare ,suntem doar in doi. Din ingredientele de mai jos mie mi-au iesit 9 borcanele de 375/400 gr .Uitandu-ma pe ici ,pe colo ,reteta mea este urmatoarea:
800 gr. ciuperci mixte ( am avut ceva asemanator cu ghebele <> ,pleurotus ,champignon si o alta specie ,niste bureti galbeni)
200 gr. morcovi curatati(3 morcovi)
350 gr. ceapa curatata(2 cepe mari)
500 gr. pulpa de vinete coapte ( initial au fost 1,250 kg de vinete crude)
500 gr. ardei ( gogosari )copti ,curatati de samburi si coaja si cantariti( si aici am avut 1,250kg ardei cruzi)
700 ml. suc de rosii
300 ml. ulei ( eu am pus jumate-jumate, ulei de masline si floarea soarelui)
3 lingurite de sare fina
3-4 catei de usturoi
2 foi de dafin
5-6 boabe de jenupar
10-15 boabe de piper mixt
1 ardei iute ( optional ,noua ne place picant ,daca nu va place ,nu puneti)
Aici vedeti ce ciuperci am folosit:


Ceapa ,usturoiul,ardeiul iute si morcovul eu le-am taiat fin cu robotul ,le-am pus la calit cu 1 lingurita de sare ,dafinul, boabele de piper si ienupar ,cca 15 minute. Intre timp am spalat ciupercile si le-am tocat cu cutitul ,le-am adaugat la amestecul de ceapa+morcov. Am mai adaugat 1 lingurita de sare,am lasat cca 45 minute sa scada apa de la ciuperci ,am adaugat sucul de rosii si am mai lasat 10 minute ,sa fiarba la foc mic. Intre timp am incalzit cuptorul la 150 grade. Am tocat cu cutitul vinete si ardeii copti ,le-am adaugat la zacusca ,am amestecat bine ,am adus la punctul de fierbere si le-am pus la cuptor ,unde le-am lasat pt. cca. 1,30-2 h ,pana cand uleiul a acoperit suprafata cratitei ,din cand in cand am amestecat. Eu folosesc cuptorul ,pentru ca nu trebuie sa amestec mereu si sunt sigura ca nu se prinde de cratita. Am gustat de sare pe la sfarsit si am mai adaugat 1 lingurita de sare,voi faceti dupa gustul vostru. Eu am spalat si sterilizat 10 minute borcanele si capacele in apa clocotita ,le-am pus la uscat pe un prosop curat ,dupa care le-am bagat in cuptorul incins ca sa se usuce bine inca vreo 10 minute. Am pus zacusca fierbinte in borcanele fierbinti ,m-am ajutat de manusi de bucatarie ,am curatat bine gura borcanelor am infiletat capacele ,le-am pus cu gura in jos si le-am acoperit cu paturi ,pt. 24 ore .Se pot pune si in cuptorul deja cald ,pana a doua zi . Daca nu vreti sa folositi aceasta metoda ,asteptati sa se raceasca zacusca ,o puneti in borcane si sterilizati borcanele in bain -marie pentru 20 minute.

 
ITALIANO

Zacusca e un preparato che si fà in paese mio di origine, Romania. Si fà in autunno quando l'abbondanza di verdure fa impazzire di gioia le donne e tutte si mettono a fare le conserve per l'inverno. Questo preparato si mangia come antipasto sulle fete di pane fresco o abbrustolito. Per 9 baratolini da cca. 400 gr,vi occore:
800 gr. funghi misti ( pioppini ,pleurotus ,champignon)
1,250 kg melanzane lunghe , grigliate sulla griglia rovente(bistecchiera oppure nel forno )le sbucciate ,ricavate la polpa,la fatte scollare per 2 ore e ricaverete 500 gr.
1,250 kg peperoni rossi cotti sulla griglia /forno ,spellati ,puliti dai semi ,scollati e rimangono cca. 500 gr
200 gr. carote sbucciate (3 carote)
350 gr. cipolla sbucciata ( 2 cipolle grandi)
700 ml. passata di pomodoro
300 ml olio( io ho messo metà-metà di olio di girasole con olio di oliva)
3 cucchiaini sale fino
3-4 spicchi d'aglio sbucciati
1 peperoncino
2 foglie alloro
5-6 grani di ginepro
10-15 grani di pepe misto

Procedimento:

Tritiamo nel robot da cucina : la cipolla ,l'aglio sbucciato ,il peperoncino e le carote a pezzetti . In un tegame capiente mettiamo a soffrigere la cipolla +carote ,insieme a tutto l'olio della ricetta ,1 cucchiaino di sale e tutte le spezie( alloro,pepe,ginepro)per cca. 15 minuti.

I funghi misti che ho usato:


 I funghi li pulite e li sminuzzati a coltello a piacere,aggiungeteli in tegame insieme a un'altro cucchiaino di sale.

 Lasciate che evapori l'acqua dei funghi ,l'operazione dura cca. 45 minuti ,a fuoco basso. Mettete la salsa di pomodoro e fatte bollire insieme altri 10 minuti.
Accendete il forno a 150 gradi C ,sminuzzate al coltello la polpa di melanzane e di peperoni ,precedentemente cotti ,sbucciati e scollati.

Aggiungeteli in tegame ,date una bella mescolata ,assagiate,se occore l'altro cucchiaino di sale e cacciate il tegame nel forno.

Io ho tenuto la cca.1,30-2 h.Di tanto in tanto mescolavo ,per assicurarmi che non si attacca al tegame. E pronta quando in superficie affiora l'olio ,come nella foto.

Ci sono vari metodi di sterilizzazione. Io Ho usato dei baratolli sterilizzati in precedenza in acqua in ebollizione per 10 minuti ,e scolati su un cannovaccio pulito. Ho messo la zacusca bollente nei baratolli ,ho incoperchiato (aiutandomi con dei guanti da forno,per non ustionarmi)li ho capovolti e li ho coperto con una trappunta per 24 ore. Potete aspettare che si freddi ,la mettete nei baratolli e poi li sterilizzati a bagno- maria per 20 minuti ,oppure metteteli nel forno già caldo fino al giorno dopo. A voi la scelta. Si mangia quando fa freddo sul pane fresco o abbrustolito.