Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker

Translate

sabato 22 febbraio 2014

CAPPELLETTI CON FORMAGGIO /CAPPELLETTI CU BRANZA



Cappelletti sunt un fel de pasta cu diferite umpluturi in functie de regiune. In zona in care locuiesc eu( Romagna) de regula se fac cu umplutura din mai multe tipuri de branza, una moale tip urda si parmezan,de obicei juma-juma,oua,nucsoara rasa. Am lucrat in mai multe restaurante din zona si va asigur ca nici una nu avea aceeasi reteta. Unii foloseau un tip de branza "scquaquerone",o branza foarte moale tipica zonei,amestecata cu parmezan ras,ou. Altii adaugau si branza de oaie (pecorino) pentru un gust mai decis,deci retetele sunt infinite. De la casa la casa se schimba si reteta. Pentru Craciun se fac cappelletti in supa (brodo) de clapon iar in umplutura se pune si pieptul de clapon fiert. Dupa ce v-am facut capul calendar,sa va spun cum ii fac eu. Noi suntem 2 dar eu fac de obicei portie dubla ,sa mancam de doua ori. Pentru aluat aveti nevoie de :

  • 4 oua medii
  • cca. 400 gr. faina "00"
Pentru umplutura:

  • 200 gr. urda
  • 200 gr. parmezan ras (sau amestecat cu ceva branza de oaie buna)
  • 1 ou
  • nucsoara rasa cam 1 lingurita
Pentru aluat puneti faina intr-un castron ,faceti o gaura la mijloc si adaugati ouale batute cu o furculita.Incepeti usor sa incorporati faina (s-ar putea sa nu intre toata ,sau dimpotriva, depinde de umiditate si marimea oualor).Lucrati aluatul pana devine fin si elastic. lasati-l acoperit cu pelicula sau un prosop ud cca 30 min.pentru a putea fi lucrat. Intre timp faceti umplutura ,amestecati prima data branzeturile,in functie de cat este de umeda urda, vedeti daca trebuie pus tot oul sau nu. Compozitia trebuie sa o puteti lucra in mana se vede in imagine:

Eu de multe ori nu pun ou,vedeti voi.Dupa ce s-a odihnit aluatul,il luati la intins ,daca aveti masina va usurati munca,eu am invatat sa-l intind cu sucitorul si fac asa,e bine oricum. Unii prefera foaia subtire,sotului meu ii place mai grosuta, eu o fac de cca. 2-3 mm.Taiati patrate cam de 4x4 cm. Puneti umplutura pe cat posibil egal. Eu in timp ce lucrez le acoper cu un prosop umed,bine stors,sa nu se usuce pasta,sau pelicula. 
Uniti pe diagonala marginile si formati un triunghi aproape isoscel dupa care uniti la baza capetele,pacat ca nu am un video sa va arat ,dar cu prima ocazie ca-i fac o sa fac un video pt. voi.
Se fierb in apa sarata ,cand se ridica la suprafata sunt gata. Noi ii mancam de obicei cu sos ragù facut de noi,dar se pot face si in supa. Daca veti sa-i conservati ii puneti pe un platou de carton,cu foaie velina acoperita cu faina  si nesuprapusi ii bagati la congelator. Dupa cateva ore cand sunt tari,ii puteti pune in pungi. Cand vreti sa-i consumati ii puneti direct in apa fierbinte la fiert. Daca am omis ceva,sau nu s-a inteles va rog sa ma contactati,va stau la dispozitie. Va mai pun doua poze cu cappelletti facuti cu ragù ,despre care o sa va povestesc intr-o alta reteta .

ITALIANO
Cappelletti sono una pasta ripiena tipica della zona Emilia Romagna ,e nella zona dove abito io (Ravenna) di solito si fanno con formaggio. Ho lavorato in tanti ristoranti romagnoli e vi assicuro che nessuno ha una ricetta identica a l'altro. Insomma, c'è chi una lo scquaquerone  e parmigiano, oppure ricotta mista e parmigiano, a volte si aggiunge del pecorino per un gusto più deciso. Adesso vi dirò come li faccio io. 
Ingredienti per la sfoglia:
-4 uova medie 
-400 gr. farina "00" cca.
Per il ripieno:
-200 gr. ricotta mista
-200 gr. parmigiano (oppure misto di parmigiano e pecorino)
-1 uovo
noce moscata cca. 1 cucchiaino
Per la sfoglia impastate la farina setacciata con le uova sbattute leggermente ,iniziate con una forchetta e poi continuate ad amalgamare con le mani ,e possibile che non serve tutta la farina oppure che c'è ne vuole di più in base all'umidità e la grandezza delle uova. L'impasto deve essere liscio ,senza grumi. Lasciatelo riposare almeno mezz'ora coperto con la pellicola.nel frattempo vi occupate del ripieno: scolate la ricotta e amalgamate con il parmigiano e la noce moscata,vedete se l'impasto e legato, se e abbastanza molle non mettete l'uovo...deve poter essere lavorato in mano,si vede nella fotto. Stendete la sfoglia con la macchina o mattarello ,tagliate quadrettini di cca 4x4 cm. prendete del ripieno con le mani e cercate di metterlo possibilmente uguale. Chiudete a triangolo e poi di nuovo i due angoli per formare i cappelletti.Lavorare poco impasto all'inizio e tenetelo coperto con la pellicola o con un canovaccio bagnato e strizzato bene.
Si cucinano nel acqua bollente salata ,arrivati in superficie si scolano in padella con un buon sugo a piacere,noi di solito li mangiamo col ragù,ma si possono mangiare anche in brodo. Per esempio per le feste natalizie si fa il brodo di cappone,e nel impasto si aggiunge anche il petto di cappone. Quei cappelletti sono buonissimi nel brodo. Se qualcosa non e chiaro,mi potete contattare...buon lavoro!


DE CE-SI FACE LUMEA BLOG?

Chiar asa ma gandeam si eu...de ce? Pai poate pentru ca nu toata lumea este egoista si ar vrea sa impartaseasca si cu altii idei,ganduri ,retete ,sa mai faca haz de necaz....ca si mine. Chiar ma gandeam cu ce sa incep....blocaj total, capu'n ceata...ma uitam la poze nici una nu mi se parea suficient de frumoasa pentru a fi postata pe un blog. Sunt atatia bloggeri minunati ,fotografi de exceptie , unde mai pui ca sunt si jurnalisti ...ma pun eu cu ei??' neah...Totusi cred ca fiecare ,oricat de marunt ar fi el , ar avea ceva de adaugat in minunata lume culinara. Eu de cand locuiesc in Italia,de aproape 15 ani ,mi-am schimbat si diversificat atat gusturile culinare cat si felul de a interpreta si judeca o reteta. Am gasit ingrediente si condimente noi ,le-am integrat in mancarurile mele "traditionale romanesti"...mi-am modificat stilul si continui sa o fac in fiecare zi. Imi place sa invat lucruri noi ,sa cercetez amanuntit originile unei retete si evolutia ei de-a lungul timpului. Sunt fericita cand intalnesc persoane care traiesc in alte tari si-mi impartasesc o parte din secretele si cultura respectivei tari. Sper sa prind curaj si sa incep sa va impartasesc unele dintre retetele mele.