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giovedì 6 novembre 2014

MUFFINS CU ALUNE SI CIOCOLATA / MUFFINS NOCCIOLE E CIOCCOLATO


ROMANA

Nici nu mai stiu de pe unde am scris reteta asta in caietul meu magic de retete. Cert este ca sunt foarte pufoase si bune asa ca merita sa le impartasesc cu voi . Ar putea iesi 18 bucati in tavite normale de muffins ,eu le-am inghesuit i 17 :

Ingrediente :

- 300 gr. faina

- 120/ 140 gr. zahar brun ( eu am pus 120 ca nu-mi plac foarte dulci)

- 2 linguri cacao

- 1 lingurita plina praf de copt

- 1 varf de lingurita de bicarbonat

- 100 gr. ciocolata amaruie taiata cu cutitul

- 100 gr. alune macinate grosolan ( cu cutitul sau cu un mixer cu lame)

- 2 oua

- 100 ml lapte

- 100 gr. unt topit rece

- 150 gr. iaurt grecesc ( eu am pus cu vanilie)

- 1 praf de sare

- 1 lingurita extract natural de vanilie sau 1 pliculet de zahar vanilat

Cum se face :

Preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Pregatiti formele de muffins cu hartiutele . Puneti la incalzit laptele cu untul bucati in el pana se topeste,lasati la racit la temperatura camerei.



1. Amestecati toate ingredientele seci intr-un castron mare : faina,zaharul,sarea ,bicarbonatul,praful de copt, cacaoa ,ciocolata bucatele si alunele macinate,amestecandu-le cu o lingura . Pastrati deoparte 1-2 linguri de alune macinate si 1-2 de ciocolata pentru decorare.

2. Amestecati toate ingredientele lichide intr-un alt castron: ouale batute usor cu furculita ,iaurtul si laptele in care am topit untul.Eventual extractul de vanilie.

3. Uniti ingredientele de la punctul 2. cu cele de la punctul 1. ,cu o lingura sau spatula amestecati pana lichidul este absorbit de ingredientele seci ,nu trebuie sa amestecati foate mult. Compozitia va fi una cleioasa ca in imagine.

Ajutandu-va cu doua linguri ,umpleti formele de muffins. Presarati deasupra lor alune si ciocolata , din amestecul pe care l-ati pus deoparte.

 Introduceti tavile in cuptorul incins la 200 de grade pentru 5 minute ,dupa care reduceti focul la 170 grade C ,le mai tineti cca. 15 minute. Verificati cu scobitoarea. Lasati-le sa se racoreasca 5 minute inainte sa le scoateti din forme ,sper sa va placa !

ITALIANO

Non mi ricordo da dove ho preso questa ricetta ,ma i muffins sono molto soffici e buoni. Le quantità sono per cca. 18 muffins ,ma io li ho fatto stare nei 17 stampini . Vi occorre :

- 300 gr. farina

- 120/140 gr. zucchero grezzo di canna ( io ho messo solo 120 ,non mi piacciono molto dolci)

- 1 cucchiaino colmo di lievito chimico per i dolci

- 1 punta di cucchiaino di bicarbonato

- 1 punta di cucchiaino di sale fino
- 2 cucchiai cacao amaro

- 100 gr. cioccolato fondente tagliato a pezzi col coltello ( o gocce)

- 100 gr. nocciole tagliate col coltello o tritatutto ( io gli ho fatti nel tritatutto)

- 2 uova

- 150 gr. yogurt greco ( io ho avuto uno alla vaniglia)

- 100 ml latte

- 100 gr. burro fuso ,freddo

- 1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia o 1 bustina di vaniglina

Accendete il forno a 200 gradi Celsius. Fatte sciogliere il burro nel latte tiepido ,lasciate raffreddare a temperatura ambiente.Preparate gli stampini per muffins con i pirottini di carta.

1. Unite tutti gli ingredienti secchi in una capiente scodella: la farina ,lo zucchero ,il bicarbonato ,il sale ,il lievito chimico ,il cioccolato fondente a pezzetti ,le nocciole tritate. Amalgamate con un cucchiaio . Mettete da parte 1-2 cucchiai di cioccolato e 1-2 di nocciole per la decorazione dei muffins.

2. Unite in un'altra ciotola gli ingredienti liquidi : le uova sbattute leggermente ,lo yogurt e il latte ormai raffreddato con il burro sciolto dentro. Anche l'estratto naturale di vaniglia.


3. Unite gli ingredienti dal punto 1. con quelli dal punto 2.  finché i liquidi sono assorbiti completamente ,non dovete mescolare molto .

Con l'aiuto di 2 cucchiai riempite gli stampini di muffins ,decorate con il cioccolato e le nocciole messi da parte e infornate per 5 minuti a 200 gradi e poi riducete la temperatura a 170 gradi C e cuoceteli ancora per altri 15 minuti. fatte la prova dello stuzzicadente . Lasciateli 5 minuti a raffreddarsi prima di tirarli fuori dagli stampini.
 



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