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domenica 5 ottobre 2014

ZACUSCA DE CIUPERCI / ZACUSCA DI FUNGHI (ricetta rumena)



ROMANA

Cine nu stie sa faca zacusca In Romania??? Nimeni ,presupun. Eu nu am de unde sa fac rost de gogosari ,asa ca am folosit ardei grasi rosii. Am vrut sa fac o portie mica ,ne avand familie mare ,suntem doar in doi. Din ingredientele de mai jos mie mi-au iesit 9 borcanele de 375/400 gr .Uitandu-ma pe ici ,pe colo ,reteta mea este urmatoarea:
800 gr. ciuperci mixte ( am avut ceva asemanator cu ghebele <> ,pleurotus ,champignon si o alta specie ,niste bureti galbeni)
200 gr. morcovi curatati(3 morcovi)
350 gr. ceapa curatata(2 cepe mari)
500 gr. pulpa de vinete coapte ( initial au fost 1,250 kg de vinete crude)
500 gr. ardei ( gogosari )copti ,curatati de samburi si coaja si cantariti( si aici am avut 1,250kg ardei cruzi)
700 ml. suc de rosii
300 ml. ulei ( eu am pus jumate-jumate, ulei de masline si floarea soarelui)
3 lingurite de sare fina
3-4 catei de usturoi
2 foi de dafin
5-6 boabe de jenupar
10-15 boabe de piper mixt
1 ardei iute ( optional ,noua ne place picant ,daca nu va place ,nu puneti)
Aici vedeti ce ciuperci am folosit:


Ceapa ,usturoiul,ardeiul iute si morcovul eu le-am taiat fin cu robotul ,le-am pus la calit cu 1 lingurita de sare ,dafinul, boabele de piper si ienupar ,cca 15 minute. Intre timp am spalat ciupercile si le-am tocat cu cutitul ,le-am adaugat la amestecul de ceapa+morcov. Am mai adaugat 1 lingurita de sare,am lasat cca 45 minute sa scada apa de la ciuperci ,am adaugat sucul de rosii si am mai lasat 10 minute ,sa fiarba la foc mic. Intre timp am incalzit cuptorul la 150 grade. Am tocat cu cutitul vinete si ardeii copti ,le-am adaugat la zacusca ,am amestecat bine ,am adus la punctul de fierbere si le-am pus la cuptor ,unde le-am lasat pt. cca. 1,30-2 h ,pana cand uleiul a acoperit suprafata cratitei ,din cand in cand am amestecat. Eu folosesc cuptorul ,pentru ca nu trebuie sa amestec mereu si sunt sigura ca nu se prinde de cratita. Am gustat de sare pe la sfarsit si am mai adaugat 1 lingurita de sare,voi faceti dupa gustul vostru. Eu am spalat si sterilizat 10 minute borcanele si capacele in apa clocotita ,le-am pus la uscat pe un prosop curat ,dupa care le-am bagat in cuptorul incins ca sa se usuce bine inca vreo 10 minute. Am pus zacusca fierbinte in borcanele fierbinti ,m-am ajutat de manusi de bucatarie ,am curatat bine gura borcanelor am infiletat capacele ,le-am pus cu gura in jos si le-am acoperit cu paturi ,pt. 24 ore .Se pot pune si in cuptorul deja cald ,pana a doua zi . Daca nu vreti sa folositi aceasta metoda ,asteptati sa se raceasca zacusca ,o puneti in borcane si sterilizati borcanele in bain -marie pentru 20 minute.

 
ITALIANO

Zacusca e un preparato che si fà in paese mio di origine, Romania. Si fà in autunno quando l'abbondanza di verdure fa impazzire di gioia le donne e tutte si mettono a fare le conserve per l'inverno. Questo preparato si mangia come antipasto sulle fete di pane fresco o abbrustolito. Per 9 baratolini da cca. 400 gr,vi occore:
800 gr. funghi misti ( pioppini ,pleurotus ,champignon)
1,250 kg melanzane lunghe , grigliate sulla griglia rovente(bistecchiera oppure nel forno )le sbucciate ,ricavate la polpa,la fatte scollare per 2 ore e ricaverete 500 gr.
1,250 kg peperoni rossi cotti sulla griglia /forno ,spellati ,puliti dai semi ,scollati e rimangono cca. 500 gr
200 gr. carote sbucciate (3 carote)
350 gr. cipolla sbucciata ( 2 cipolle grandi)
700 ml. passata di pomodoro
300 ml olio( io ho messo metà-metà di olio di girasole con olio di oliva)
3 cucchiaini sale fino
3-4 spicchi d'aglio sbucciati
1 peperoncino
2 foglie alloro
5-6 grani di ginepro
10-15 grani di pepe misto

Procedimento:

Tritiamo nel robot da cucina : la cipolla ,l'aglio sbucciato ,il peperoncino e le carote a pezzetti . In un tegame capiente mettiamo a soffrigere la cipolla +carote ,insieme a tutto l'olio della ricetta ,1 cucchiaino di sale e tutte le spezie( alloro,pepe,ginepro)per cca. 15 minuti.

I funghi misti che ho usato:


 I funghi li pulite e li sminuzzati a coltello a piacere,aggiungeteli in tegame insieme a un'altro cucchiaino di sale.

 Lasciate che evapori l'acqua dei funghi ,l'operazione dura cca. 45 minuti ,a fuoco basso. Mettete la salsa di pomodoro e fatte bollire insieme altri 10 minuti.
Accendete il forno a 150 gradi C ,sminuzzate al coltello la polpa di melanzane e di peperoni ,precedentemente cotti ,sbucciati e scollati.

Aggiungeteli in tegame ,date una bella mescolata ,assagiate,se occore l'altro cucchiaino di sale e cacciate il tegame nel forno.

Io ho tenuto la cca.1,30-2 h.Di tanto in tanto mescolavo ,per assicurarmi che non si attacca al tegame. E pronta quando in superficie affiora l'olio ,come nella foto.

Ci sono vari metodi di sterilizzazione. Io Ho usato dei baratolli sterilizzati in precedenza in acqua in ebollizione per 10 minuti ,e scolati su un cannovaccio pulito. Ho messo la zacusca bollente nei baratolli ,ho incoperchiato (aiutandomi con dei guanti da forno,per non ustionarmi)li ho capovolti e li ho coperto con una trappunta per 24 ore. Potete aspettare che si freddi ,la mettete nei baratolli e poi li sterilizzati a bagno- maria per 20 minuti ,oppure metteteli nel forno già caldo fino al giorno dopo. A voi la scelta. Si mangia quando fa freddo sul pane fresco o abbrustolito.
 



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