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lunedì 5 maggio 2014

CUIB DE VIESPI / CINNAMON ROLLS (CON LE NOCI)( ricetta rumena)


ROMANA
Prima data cand le-am facut,  am mancat 6 bucati ,credeam ca o sa plesnesc ,bune rau de tot. Au diverse denumiri : "Cuib de viespi", Labute de urs ,Rulouri cu nuca si scortisoara ,Cinnamon rolls...Oricum le-am numi sunt delicioase ,mai ales dimineata langa o cana cu lapte cald. Unica problema e ca nu te poti opri la unul.Reteta am gasit-o aici

Ingrediente 

Pentru aluat:
450 gr. faina pentru aluaturi dospite
2 oua la temperatura camerei
140 ml. lapte
100 gr. zahar ( eu am pus brun)
90 gr. unt
1/2 lingutita de sare fina
7 gr. drojdie uscata / 25 gr. drojdie de bere
arome : vanilie / coaja rasa de lamaie.
Crema :
150 gr. nuci macinate
120 gr. zahar brun
100 gr. unt moale
1 lingura scortisoara
Pentru uns deasupra:
2-3 linguri de miere
50 ml. lapte

Incepeti sa faceti aluatul : puneti laptele la incalzit impreuna cu zaharul si untul (cele de la aluat). Aveti grija sa nu fie prea fierbinti ,sa nu distruga drojdia. Eu am pus si zaharul si am amestecat usor ca sa facilitez dizolvarea zaharului. In bolul masinii de paine (sau robot) cerneti faina ,adaugati drojdia uscata (daca aveti proaspata o dizolvati cu putin zahar si lapte),sarea fina ,aromele. Ouale le bateti usor si le adaugati impreuna cu amestecul de lapte,zahar si unt. Dati drumul la robot si framantati pana aluatul se desprinde de pe vas. Mie mi s-a parut cam moale si am mai pus putina faina. Aluatul oricum trebuie sa fie moale ,altfel nu vor iesi pufoase.Lasati la crescut acoperit cu pelicula ,pana isi dubleaza volumul .(cca. 1 ora). Intre timp pregatiti crema : untul moale il amestecati cu zaharul brun,scortisoara si nuca.
Pe o planseta infainata rasturnati aluatul,il intindeti cam de 3- 4 mm grosime,cu o spatula intindeti bine crema de nuci si rulati.


 Cu un cutit foarte bine ascutit taiati felii de grosimea unui deget (aproximativ) si le asezati unele langa altele pe tava acoperita cu hartie de copt cu oarecare distanta ,deoarece mai cresc la copt. Eu le-am cam inghesuit ca sa-mi incapa toate .

Le mai lasati cca. 30 minute la crescut , acoperite. Intre timp incalziti cuptorul la 170 grade. Bagati tava la cuptor cca. 15 minute. Pregatiti sosul ,dizolvand pe foc mic mierea impreuna cu laptele.
Dupa 15 minute ,le scoateti si le ungeti bine cu o pensula cu sosul cald. Mai lasati inca 5 minute in cuptor pana capata o culoare frumoasa si usor lucioasa. Scoateti tava si...Pofta mare!


ITALIANO

Questo dolce fa parte della categoria "soffici e deliziosi"e la prima volta che l'ho fatto ne ho mangiato 6 , stavo per scoppiare. In Romania li chiamano in vari modi : Nido di vespa ,zampa d'orso ,o rotolini con noci e cannella ,e nel mondo culinario internazionale e conosciuto come Cinnamon rolls ed e fatta di solito con burro ,zucchero e cannella. La mia variante comprende anche le noci.

Ingredienti

Per impasto:
450 gr. farina per lievitati
2 uova a temp. ambiente
7 gr. lievito di birra secco( Mastro fornaio) / 25 gr. lievito fresco
140 ml. latte
90 gr. burro
100 gr. zucchero ( io ho usato di canna)
1/2 cucchiaino di sale fino
aromi : vanillina / scorza grattugiata di limone
Per la crema:
100 gr. burro a pomata
150 gr. noci tritate
120 gr. zucchero di canna
1 cucchiaio cannella
Per la salsa da spennellare alla fine:
2-3 cucchiai miele
50 ml. latte
Il procedimento e semplice : nel recipiente della planetaria setacciate la farina ,aggiungete il sale ,gli aromi ,il lievito secco ( se avete fresco scioglietelo con un pò di zucchero e latte). Scaldate il latte con il burro e lo zucchero( quelli per impasto ), mescolate finché lo zucchero e sciolto. Fatte attenzione di non scaldarlo troppo ,altrimenti ucciderete il lievito. Deve essere tiepido. Le uova sbattetele leggermente ,aggiungetele alla farina  e poi anche il latte caldo assieme agli altri ingredienti. Fatte andare la planetaria finché l'impasto si staccherà dalle pareti. Io ho aggiunto un' altro pò di farina,mi sembrava troppo molle, ma comunque deve essere morbido ,altrimenti il dolce non sarà soffice. Fatte lievitare coperto con la pellicola fino al raddoppio del volume. Nel fra tempo preparate la crema : Il burro morbido lo mischiate bene con lo zucchero ,la cannella e le noci. Una volta lievitato ,infarinate il vostro tagliere ,rovesciate l'impasto e stendetelo in un rettangolo con lo spessore di cca. 3- 4 mm.  Stendete con cura la crema sulla superficie ,fate un rotolo e poi tagliate con un coltello ben affilato fette spesse 1 dito cca. Adagiateli su una placca coperta da carta forno. Lasciate un pò di spazio tra loro,perché crescono anche nel forno. Io sono riuscita a fare un infornata unica. Accendete il forno a 170 gr. C. Lasciateli lievitare ancora 30 minuti ,prima di infornarli. Mettete la placca in forno ,nel fra tempo su una fiamma bassa sciogliete il miele con il latte per la salsa. Dopo cca. 15 minuti di cottura ,tirate fuori la placca e spennellateli abbondantemente con la salsa di miele e latte. Infornate per altri 5 minuti ,finché diventeranno belli , dorati e lucidi.Buoni da mangiare con una tazza di latte . Sfornateli  e.... Buon Appetito!



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