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domenica 13 aprile 2014

ALUAT PUFOS PENTRU PLACINTE,CORNURI / IMPASTO DI PAN BRIOCHE PER DIVERSE PREPARAZIONI

ROMANA
Ingrediente:
pentru 16 buc.(cornuri /placinte de cca. 55-60 gr./buc)
500 gr. faina pentru aluaturi dospite
60 gr. unt moale
180 ml. lapte caldut
70 -100 gr. zahar ( eu pun doar 70 gr. zahar brun)
2 oua medii
1 cub de drojdie( 25 gr)  sau un pliculet de drojdie uscata (7 gr.),eu folosesc un tip de drojdie care nu trebuie dizolvata ( mastro fornaio)
1 praf de sare
arome : vanilina sau coaja rasa de lamaie



 Cerneti faina intr-un bol incapator sau in cuva masinei de framantat ,adaugati aromele ,sarea  si drojdia ( daca este proaspata sau uscata de alt tip decat am mentionat eu o dizolvati in pralabil cu putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar). Eu incalzesc laptele ,pun zaharul inauntru si untul moale. Ouale le bat usor separat ,le adaug peste faina ,adaug si amestecul de lapte ,zahar si unt si incep framantatul. Eu folosesc robotul ,cam 10  min. Chiar daca vi se pare ca aluatul ar mai << cere>> faina ,nu-i mai adaugati. Framantati pana aluatul se deslipeste de pe vas. Acoperiti cu pelicula si lasati la crescut 1h .- 1,30 h sau pana isi dubleaza volumul. Eu din acest aluat am facut cornuri cu nutella si branzoaice ,Treccia con formaggio.Este un aluat foarte bun ,se preteaza foarte bine la dulciuri pufoase, data viitoare voi face cuiburi de viespi cu el. Dupa ce faceti placintele /cornurile ,mai lasati la crescut cca. 30 min. ,dupa care le ungeti cu galbenus amestecat cu 2-3 picaturi de lapte si dati la cuptoul preincalzit la 180 grade C pentru cca. 20-25 minute ( in caz de 16 bucati)


ITALIANO
Ingredienti per 16 pezzi ( brioche o cornetti di cca. 55-60 gr/uno):
500 gr. farina per lievitati o manitoba
2 uova medie
70 - 100 gr. zucchero ( io metto soltanto 70 gr. zucchero di canna)
60 gr. burro morbido
180 ml. latte tiepido
25 gr. lievito di birra o 1 bustina di lievito secco( 7 gr.) ,io uso  Mastro fornaio
1 pizzico di sale
aromi : vanillina o buccia di limone
Procedimento : io uso la planetaria di solito ,ma si può fare anche a mano. Setacciate la farina nel recipiente della planetaria o una scodella capiente ,mettete il sale , gli aromi ,il lievito ( se usate quello fresco o un'altro tipo di quello citato sopra ,scioglietelo con poco di latte tiepido e 1 cucchiaino di zucchero). Il latte io lo scaldo ,aggiungo lo zucchero e il burro e mescolo per velocizzare lo scioglimento dello zucchero e del burro. Le uova le sbatto leggermente ,le aggiungo alla farina ,poi il latte con gli altri ingredienti e faccio impastare per almeno 10 minuti. Anche se vi sembra troppo morbido , non aggiungete ulteriore farina ,perché altrimenti le brioche non verranno soffici. Impastate finché la pasta si stacca delle pareti. Lasciate lievitare ,coperto con la pellicola fino al raddoppio ,ovvero 1 -1.30 h.
Io con questo tipo di impasto ho fatto Rose con quark- branzoaice e cornetti con la nutella, Treccia con formaggio. La prossima volta lo userò per fare cinnamon rolls . Dopo che avete fatto le brioschine o i cornetti ,lasciateli lievitare ancora per cca. 30 minuti ,spennellate con tuorlo allungato con 2-3 gocce di latte e infornate nel forno preriscaldato a 180 gradi C per 20- 25 minuti. Si mantengono soffici per 3 giorni coperti con la pellicola..



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